Vestnorsk
Jazzensemble

Per Zanussi

"Li and the Infinite Game" for Vestnorsk Jazzensemble blander Per Zanussis forskjellige musikalske interesser til en vakker, energisk  og rytmisk reise gjennom  10 forskjellige musikalske landskap.

De siste årene har Zanussis musikk for større ensembler dreid seg om å komponere for improvisatører som driver med ganske fri improvisajon, der soundet har ledet tankene mot samtidsmusikk. I dette verket for VNJE finnes noe av dette fremdeles, men også inspirasjon fra futuristisk funk, prog-afrobeat, koreanske sjaman-ballader og nordafrikansk frijazz.

"Li" i tittelen henspiller på det kinesiske navnet for mønstre i naturen, som lenge har vært en inspirasjon for Zanussis musikk: Faste og dynamiske mønstre, mønstre i både tid og rom, sykliske, asymmetriske og ordnede på samme tid. Skyer, trær, sanddyner, flyt og kaos.

Siste del av tittelen, "The Infinite Game", handler om det andre viktige aspektet ved stykket, nemlig forholdet til musikerne fra Bergen og Stavanger som møtes og gir liv til komposisjonene.  I møtet med hverandre setter vi opp et "uendelig spill" der målet ikke er å vinne, men å kunne fortsette spillet.

Per Zanussi (f. 1977), bassist og komponist, har en mastergrad i musikk fra konservatoriet i Trondheim og Norges musikkhøgskole i Oslo. I 2017 fullførte han sitt forskningsprosjekt ”Natural Patterns - Music Making with an Ensemble of Improvisers” på PhD -nivå, gjennom det norske programmet for kunstnerisk forskning og Universitetet i Stavanger. Han er ansatt som førsteamanuensis både på UiS og NMH.

Hans komposisjonsarbeid har så langt resultert i musikk for prisvinnende teater- og danseforestillinger og kortfilmer samt oppdrag for Bit 20, Trondheim Jazzorkester og og Stavanger’s Kitchen Orchestra.

I 1996, mens han fortsatt var student i Trondheim, grunnla han det elektroniske prosjektet Wibutee sammen med Håkon Kornstad og Wetle Holte. Dette bandet spilte inn 3 album og turnerte det meste av verden i årene etter. I 2001 grunnla han sitt lengste prosjekt til nå, Zanussi 5, og spilte Zanussis komposisjoner i et akustisk format. Denne gruppen har spilt inn 4 kvintettalbum og en femte som en versjon av Trondheim Jazzorkester, en gruppe på tolv stykker inkludert Zanussi 5. I 2012 ble albumet “Live” av Zanussi 13 utgitt: En 13 -delt versjon av Zanussi 5 bestående av kjernegruppen, pluss alle musikerne som har spilt med bandet gjennom årene, blant dem Jonas Kullhammar og Stian Westerhus.

For tiden er den mest aktive gruppen som spiller Zanussis jazzkomposisjoner Zanussi 3, med Kristoffer Alberts på sax og Per Oddvar Johansen på trommer.

Zanussi leder også sin store gruppe, Per Zanussi Ensemble, hvor de jobber med kompositoriske rammer for friere improvisasjon, og inkluderer musikere som Sofia Jernberg, Eivind Lønning, Raymond Strid og David Stackenäs. Denne gruppen var også en del av Zanussis kunstneriske forskningsprosjekt ved University of Stavanger: "Natural Patterns - Composing with an Ensemble of Improvisers".

Zanussi er medlem av Trespass Trio (med Martin Kuchen og Raymond Strid), Eyolf Dales Wolf Valley, Wunderkammer og flere andre prosjekter som sidemann.

Han har spilt med John Butcher, Alexander von Schlippenbach, Hamid Drake, Lotte Anker, Paal Nilssen-Love, Bobby Bradford, Eivind Lønning, Tim Hodkinson, Frode Gjerstad, Sabir Mateen, Franklin Kiermyer, Nils Henrik Asheim, Stephen O 'Malley, Axel Dörner, Fred Lonberg-Holm, Sten Sandell, Mats Gustafsson, Morten J. Olsen, Seijiro Muriyama, Magda Mayas, Sten Åke Holmlander, Louis Moholo, Kjetil Møster, Tony Buck, Gabriel Ferrandini, David Stackenäs, Kjell Nordeson, Sofia Jernberg, Kevin Norton, Ivar Grydeland, Ernesto Rodrigues, Tetuzi Akiyama, Christian Wallumrød, Ståle L. Solberg og mange andre.

Ensemble

Kjetil Møster

Saksofoner

Stjernesaksofonist med fersk doktorgrad. Vekslar mellom livet som popstjerne i Datarock, og stadig utforskande, nyfiken og nyskapande musikk i sine eigne prosjekt, saman med mellom andre ‘Snah’ frå Motorpsycho. Bakgrunn frå The Core, Ultralyd, Zanussi 5, Crimetime Orchestras og ein million andre band.

Kristoffer Alberts

Saksofoner

Støykumpan med Lasse Marhaug, fest-avant garde med Cortex, storbandimpro med Paal Nilsen-Love’s Large Unit, og impro-rock i Starlite Motel med Gard Nilsen. Energisk treblåsar med ein iderikdom  som aldri tar slutt.

Didrik Ingvaldsen

Trompet

Rogalands eigen Don Cherry. Stavangerbasert trompetist og komponist med bakgrunn som leiar i fabelaktige Pocket Corner. Du finn han også i tett samarbeid med Frode Gjerstad, samt i Kitchen Orchestra. Har sloppe 14 plater under eige namn.

Thomas Dahl

Gitar

Stillferdig gitarhelt. Som medlem i Krøyt, Dingobats, BMX, Voksne Herrers Orkester, Skydive og St Satan, eller som leigesoldat for Lill Lindfors, Ephemera og Herborg Kråkevik, har Thomas Dahl alltid klart å forbetra musikarane og musikken rundt seg. Han har ein kolossal teknikk som han syner fram i smakfulle dosar, kombinert med eit sjangeroverskridande lynne som handterar alt frå metall til frijazz til pop.

Børge Fjordheim

Trommer

Undergrunns-popstjerne med jazzkred. Fundamentet i Cloroform saman med Kaada, og medlem i Wunderkammer. Har i tillegg jobba mykje med Morten Abel. Friare musikk med Frode Gjerstad i Circulasione Totale Orchestra og Didrik Ingvaldsen i Pocket Corner.

Gro Austgulen

Fiolin

Stavangers nyMusikk-sjef, og sjangeroverskridande fiolinist med master frå NTNU. Like heime i Kitchen Orchestra og med Gunhild Seim som i impro-landskap med Vidar Schanche. Sest òg stadig i full symfonisk utfalding med Stavanger Symfoniorkester.

Elisabeth Lid Trøen

Saksofoner, fløyte

Elisabeth Lid Trøen spelte første gong med legendariske Andy Sheppard på  Voss i 2010. Han vart så imponert at han sporenstreks inviterte henne inn i ensemblet sitt. Sidan har ho mellom anna samarbeidd med Joshua Redman,  Steinar Raknes og  Tord Gustavsen. Vossa Jazz-prisvinnnar, plateaktuell med BounceAlarm, og eit etablert stortalent.

Øyvind Skarbø

Trommer

Øyvind har vore ein premissleverandør i vestlandsk musikkliv ei god stund, like heime især impro som i groovy James Brown. Ein million jarn i elden: Skarbø Skulekorps, Crab is Crap, Bly de Blyant, BMX, 1982 og Håkon Kornstad, for å nemna nokre…

Simen Kiil Halvorsen

Trompet

Hyperaktiv musikar og jazzlærar på Universitetet i Stavanger. I tillegg til eigen musikk har han samarbeidd med Chris Potter, Per Zanussi, Svein Olav Herstad, Arkady Ahikloper, Lars Vaular og Alexander Hoholm – for å nemna nokre få…

Heidi Kvelvane

Saksofoner

Unikt saksofontalent og sjangerkameleon som hoppar uanstrengt mellom klassisk, impro og jazz med bonuskjærleik for komponering og arrangeringsfaget. Studerer jazzsaksofon på Griegakademiet og har mellom anna spelt med Paal Nilsen- Love, Kristoffer Alberts, Jørgen Træen, Terje Isungset, Henrik Økland, og Nils Henrik Asheim.

John Derek Bishop

Elektronikk/live-sampling

Spellemannsnominert for samarbeid med Eivind Aarset, best kjend for pseudonymet Tortusa. Slepp plater på Jazzland Recordings, lagar filmmusikk og komponerer musikk for dans og scenekunst.